Bine ai venit pe Blog Dobrogean!
"În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul -iar apoi întreaga mea fiinţă- s-a întors de fiecare dată în Dobrogea, la praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă.
Dobrogea! Dobrogea! Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână"
Geo Bogza

Persoane interesate

Cred că nu mai este nevoie să vă spun că toate imaginile şi textele de pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite decât cu acordul în scris al acestuia,conform Legii nr.8/1996.
Mulţumesc!

marți, 17 ianuarie 2012

Mânăstirea Casian ~ În căutarea Pietrelor Scrise ~ II ~

Partea II ~ Izvorul,Crucea şi Piatra Scrisă ~
Paşii m-au purtat deseori prin aceste locuri,datorită frumuseţilor lor dar şi încercând să le aflu tainele.

Că a fost zi de sărbătoare creştinească sau că doar am făcut o plimbare până acolo,ţinutul Casienilor mereu m-a surprins cu câte ceva iar faptul că auzisem de pietrele acestea scrise m-a făcut să le caut.După multe întrebări în stânga şi în dreapta,documentări pe net,etc. până la urmă am ales să boscorodesc singură prin locurile acestea pentru  a le găsi.Ambiţia cu care m-am înarmat până la urmă a dat rezultate.Călugării de la mânăstire nu îţi dau prea multe informaţii despre locul unde se află aceste pietre scrise şi nici eu nu am s-o fac pentru că am înţeles foarte bine de ce nu îţi spun ei prea mare lucru despre asta şi sper că o să înţelegeţi şi  voi.Pur şi simplu locaţia lor rămâne ascunsă de cei răi intenţionaţi, puşi pe vandalism.De şapte ori am fost acolo,numai pentru a găsi aceste pietre scrise.De şapte ori am tot căutat aceste pietre...că a fost zi de caniculă dobrogeană,când nici măcar o vieţuitore  nu stă pe afară sau că m-a prins o ploaie torenţială de era să-mi rup picioarele pe acolo,tot nu m-am lăsat!  :D
Dar hai să vă arăt şi să vă povestesc!
Mai întâi o să vă arăt Valea Pustnicilor şi cam ce frumuseţi şi  mistere ascunde ea.În această vale se află Crucea Sf.Iaon Casian şi Izvorul Vieţii.
Valea aceasta se află între dealul mânăstirii şi locul unde se spune că ar fi propovăduit Sf.Ioan Casian
De aici se văd "bănuţii dobrogeni" nişte formaţiuni de piatră circulare în formă de monedă.Sunt rămăşiţe ale celor mai vechi munţi din ţara noastră,munţii Hercinici şi sunt întâlniţi numai aici în Podişul Central al Dobrogei.
Iar "bănuţul" mai mare este locul unde se spune că Sf.Ioan Casian ar fi propovăduit pe aceste meleaguri
Pare greu de crezut dar în sec. al IV-lea aici era un puternic centru monahal cu multe mânăstiri şi sute de călugări sciţi şi sihaştrii iubitori a lui Hristos.În mare parte călugării dobrogeni de pe atunci,locuiau în grote şi peşteri nevoindu-se în condiţii aspre în monahism.Grotele şi peşterile Casienilor, vestite în Dobrogea,erau râvnite şi căutate de sihaştrii pentru că ele ofereau izolarea şi austeritatea pe care călugării o căutau.
În vale,pe cărare m-au întâmpinat o mulţime de fluturi şi flori...




Un cosaş...pe imaş


Curpenul e plin de flori...

 Clopoţelul dobrogean
Mojdreanul şi-a scuturat florile...
Scumpia dobrogeană are flori de puf auriu




Pe aici sunt o grămadă de şopârle,mari iubitoare de căldura dată de soare
Cărarea coboară uşor la vale printre arbuştii de stejar şi cărpiniţă 




Pe aici am găsit şi Degetarul Lânos (Digitalis lanata)
Şi suave garofiţe


 Şi tăbliţa asta care îmi arăta cât mai e până la izvor .Vă asigur că faceţi mult mai mult pînă jos la izvor,mai ales dacă nu cunoaşteţi locul unde este amplasat.

La capătul ei am dat de o poieniţă plină de mărăcini şi urzici mai înalte decât mine...

Pe partea dreaptă a văii s-a ridicat această cruce pe locul unde au sihăstrit Sf.Ioan Casian şi Sf.Gherman

Pe aici am găsit alţi clopoţei dobrogeni
Şi un paznic de-al lor   :D
Crucea este uşor de găsit dar cu izvorul stă altfel treaba...Ştiam că este tot pe aici în zona asta,însă în tot buruienişul de acolo e greu de localizat.Aşa că m-am pus pe căutat prin împrejurimi şi  prin această poieniţă ajungând până la lacul artificial Casian şi înapoi până la Cruce.

Puţin mai sus de unde se află Crucea,pe partea stângă este o mică vâlcea.Am luat-o şi pe aici luptându-mă din greu cu toate plantele alea nesuferite care au spini în loc de frunze.

Şi uite aşa am descoperit unde se află izvorul...




Aici lângă micul izvor am făcut popas bucurându-mă de răcoarea locului şi astâmpărul setei în zi de caniculă.I-am mulţumit lui Dumnezeu şi de aici am plecat mai departe în căutarea pietrelor scrise...
Între timp m-a prins o ploaie zdravănă prin pădure...




Şi cum după ploaie iese soarele,aşa am ieşit şi eu din grota asta mică unde mă adăpostisem.


Şi iaca ce mi-a ieşit în cale: prima piatră scrisă de unul amorezat rău!
Dealul Casienilor e un deal pietros,cu multă stâncărie adăpostind mici grote.





Şi tot căutând pietrele scrise m-a prins toamna pe Dealul Casienilor...
Valea s-a colorat frumos în culori de toamnă
Brâul acesta de stânci este un fel de amfiteatru natural numit şi "Marea Potcoavă"

Sângerul e plin de fructe...

Tot căutând piatră cu piatră...


Scumpia  dobrogeană şi-a colorat frumos frunzele de toamnă
Şi florile de curpen sunt gemotoace de puf





Delicate brânduşe de toamnă


Iar în pădure se aşterne lin covor de frunze...


Şi chiar când toată căutarea mea mi se părea în van,blocul ăsta de piatră mult prea neted faţă de alte stânci din jur mi-a atras atenţia...
Şi nu vă închipuiţi ce satisfacţie mare am avut când am descoperit chiar una din Pietrele Scrise de la Casian!
"OROI CASIANOUN KAI SPILOUHA"
"Hotarele Casienilor şi Peşteruca"
Piatră de hotar din vremuri mult apuse,martoră a trecerii timpului această inscripţie delimita se pare ţinutul Casienilor şi a celor care locuiau în peşterile de pe atunci.Multe popoare migratoare care au trecut prin Dobrogea,au distrus cetăţi,biserici şi au pârjolit totul în calea lor dar piatra a rămas purtând peste timp mesajul Casienilor.Literele greceşti dăltuite în piatră sunt  taine nedescifrate încă...
Ţinutul Casienilor este un loc plin de farmec şi încărcat de multă istorie încă necunoscută nouă.O să revin mereu pe aceste meleaguri pentru că aici se "simte" sufletul meu bine şi ceea ce contează până la urmă cel mai mult în viaţă este ce îţi văd ochii şi ce îţi simte inima!
Până data viitoare să auzim de BINE!
Foto şi text : Ishtar

23 de comentarii:

  1. Inteleg bine ce inseamna Tinutul Casienilor pentru tine deoarece si eu am un astfel de loc pentru ochi, inima si suflet. Remarcabila ambitia ta de a gasi Pietrele Scrise, nu ai fi avut liniste daca nu le gaseai. Sa dea Domnul sa nu le gaseasca si sa nu le vada decat cei bine intentionati.
    P.S. Din nou fotografiile m-au inbolnavit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc mult Marius :)
    Cred că fiecare om are colţişorul lui preferat pitit în inimă.Eu aici în locurile astea mă simt minunat!Sper ca în viitor să descopăr şi cea de-a doua piatră scrisă (deci tot nu mă las,că mă bântuie rău gândul ăsta :D )şi sper din toată inima ca aceste pietre scrise să nu cadă pe mâna unor netrebnici care nu ştiu altceva decât să vandalizeze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Amazing landscape, beautiful images

    Ciao
    Stefano

    RăspundețiȘtergere
  4. Thank you very much Stefano!
    Best wishes,Ishtar :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoase fotografii, interesant loc. Citesc cu plăcere postările tale. Aștept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc frumos Sandu :)
      Dealurile Casienilor sunt într-adevăr locuri interesante.

      Ștergere
  6. dupa ce am derulat incet, fila cu fila aceasta minunata si adevarata poveste, am si uitat pe moment ca sint in fata calculatorului si m-am trezit vorbind ... cu tine. Abia astept sa revin pe acele locuri de basm, nu mai e mult pana in primavara!
    Spor in toate cele bune, imbratisari dragi din Apuseni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eşti tare drăguţ Fly :)
      Şi eu aştept cu nerăbdare să vină vremea frumoasă şi să mă pun iar pe căutat cea de-a doua piatră scrisă şi nu numai asta ;)
      Poate data viitoare vom căuta împreună.
      Multe salutări de bine din Dobrogea!

      Ștergere
  7. Din Mai pana în octombrie, putem fixa o zi și un punct de întâlnire...care cu copii, care cu cățel...un volei, un badminton, un grătar.. poate o noapte la cort... ar fi frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sandu,înseamnă că ţi-au plăcut tare mult locurile prezentate din acest post :)
      Dar crede-mă că odată aflat acolo,nu ai să vrei să faci niciun pic de gălăgie,e prea multă linişte şi ar trebui să profiţi de asta...
      Salutări şi numai bine!

      Ștergere
    2. Şi da,ar fi fain să ne putem întâlni mai mulţi în zonă pentru o şedinţă foto :)

      Ștergere
  8. Frumos descris, de parca as fi fost impreuna cu tine in aceasta aventura. Poate ca impreuna cu Fly o sa gasim si cea de a doua piatra scrisa sau poate descoperim altceva, cine stie? Asta-mi place mult la acest taram enigmatic, la fiecare pas gasesti ceva surprinzator, unic! Si inca ceva...ar fi pacat sa intinam linistea acelor sfinte locuri pentru "distractia" noastra. Ne putem simti bine si in alta parte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc mult Cristi :)
      Mi-ar place tare mult să pornim mai mulţi într-o mică balaureală prin aceste locuri minunate şi da,poate găsim şi alte minunăţii.Când sunt mai mulţi puterea creşte,mai ales când e vorba de o distracţie faină între prieteni! :D
      Până când timpul frumos va veni,vom face planul de balaureala şi vom păstra legătura în acest sens.
      Multe salutări din Dobrogea şi pe curând!

      Ștergere
  9. Concluzie: incarcati bateriile la propriu si la figurat, goliti cardurile pregatiti echipamentul! Ordin! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am vrut sa întinez nimic... am crezut ca este de la sine înțeles ca nu putem juca badminton în pantaloni scurți prin curtea mănăstirilor. Scuza-ma ca am intervenit cu prostia asta. Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba că ai fi întinat ceva Sandu!Uite tu ai fost cu ideea ca să ne întâlnim şi chiar îmi doresc asta!Ar fi chiar nemaipomenit să putem organiza ceva în zonă :)
      Multe îmbrăţişări şi păstrăm legătura!

      Ștergere
  11. o adevarata aventura. mai rar vezi atita dedicatie pentru implinirea unui scop. foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulţumesc frumos Bogdan!
    Mă bucur mult de vizită şi apreciere :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari pentru frumoasa calatorie in tinutul Casienilor si pentru modul artistic de prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dobrogean, după tată musulman turc, după mamă ardelean, am revăzut amplu, ce mi s-au arătat privirii în copilărie, pe atunci aceste străvechi vetre ale unui centru monahal, fiind nu numai ignorate ci şi ascunse de practica ideologiei comuniste. Tot respectul. Allahuekber ! Ibrahim.

    RăspundețiȘtergere
  15. Voi reveni si eu in cautarea izvorului si a pietrelor...Inscriptia nu am gasito..poiana cu o vegetatie excesiva din cauza caldurii...Sper ca data viitoare sa reusesc...

    RăspundețiȘtergere

Zi dacă ţi-a plăcut :)

Interzisa copierea textelor si a imaginilor de pe acest site!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...