Bine ai venit pe Blog Dobrogean!
"În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul -iar apoi întreaga mea fiinţă- s-a întors de fiecare dată în Dobrogea, la praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă.
Dobrogea! Dobrogea! Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână"
Geo Bogza

Persoane interesate

Cred că nu mai este nevoie să vă spun că toate imaginile şi textele de pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite decât cu acordul în scris al acestuia,conform Legii nr.8/1996.
Mulţumesc!

vineri, 2 septembrie 2011

Comorile ascunse ale Dobrogei ~ part.III ~ Valea Uspeniei

Micul meu periplu dobrogean continuă!De data asta vom urca 237 de metri pe un deal,apoi vom vedea ruinele unei cetăţi romane.
Dealul Camen şi Cetatea (L)Ibida
Pe marginea localităţii Slava Rusă din jud.Tulcea, se află un drum care duce spre vârful Dealului Camen şi trece pe lângă mânăstirea Uspenia,o mânăstire ortodoxă rusească de rit vechi.

Trecem prin frumoasa Vale a Uspeniei

Pe aici curge duios râul Slava
Mânăstirea Uspenia este unica mânăstire de călugări de rit vechi din lume.Aici şi în ziua de azi,slujbele religioase se ţin în limba slavonă iar calendarul folosit este cel iulian.
Noi ne continuăm drumul tot înainte pe cărarea de pe deal.
Pădurea de stejar este umbroasă şi plină de flori
Poteca prin pădurea Dealului Camen urcă uşor în sus,astfel că urcuşul pe acest deal este o plăcere.
Marea mea surpriză a fost să dau peste mulţi bujori înfloriţi pe aici,mult mai mulţi decât în Rezervaţia Dealul Bujorului.







O frumoasă Orhidee Dobrogeană
Dealul Camen face parte din Rezervaţia Naturală Uspenia,o rezervaţie naturală mai puţin cunoscută cu o suprafaţă de 22 de ha.Pe raza acestei rezervaţii se află două tipuri de habitate rare,care conţin numeroase specii ameninţate cu dispariţia. Am mers pe această cărare până am ajuns într-o poieniţă.Din acea poieniţă pornea un alt drum forestier care duce spre localitatea Camena.Noi am ales să o luăm la pas pe cea care cobora în jos şi ieşea undeva în apropiere de mânăstirea Uspenia.


Dealul Camen este străbătut de multe asemenea cărări pe care te poţi rătăci oricând.Noi am avut marele noroc de a ne întâlni cu agentul din această rezervaţie,un om foarte amabil care,după ce ne-a pus întrebări de genul:ce căutăm noi pe aici,cine suntem etc.ne-a şi dat apoi, informaţii preţioase despre acest loc minunat.În această rezervaţie naturală sunt multe plante ocrotite prin lege,spre exemplu Bujorul Dobrogean (Paeonia Peregrina),Orhideea Dobrogeană (Orchis Purpurea) multe animale sălbatice,printre care căprioare şi mistreţi şi o mulţime de specii de păsări şi insecte.Ne-a mai sfătuit să ţinem numai pe cărarea pe care era marcat din când în când triunghiul roşu,că altfel ne putem rătăci şi să nu ne apuce noaptea prin pădure.



O poieniţă cu frumoase Orhidee dobrogene
Multe flori de Mărgeluşe prin care zburdau o mulţime de fluturi
Iată şi un frumos exemplar de Apolon Negru (Parnassius Mnemosyne),o specie de fluturaş  rar întâlnit

 Este un fluturaş dobrogean de talie mare având anvergura aripioarelor de 55-60 de cm




Aceste floricele parcă ar fi dansatori de cazacioc  :)

Un alt fluturaş odihnindu-se la soare
Un păianjen "roş" de atâta împletit
Apoi o luăm pe altă cărare în jos ieşind într-o poiană





 De aici ne continuăm drumul spre ruinele Cetăţii Ibida

Se presupune că această cetate ar fi mai mare de patru ori faţă de Histria,fiind cetatea cu cea mai mare suprafaţă din Dobrogea.A avut calitatea de oraş romano-bizantin cu o suprafaţă de 24 ha şi o lungă centură de fortificaţii pe o lungime de 2 km,cu 24 de turnuri şi trei porţi mari.
Ruinele cetăţii ne aşteptau "înflorite".
L-am regăsit pe "Romeo" al gândăceilor,îmbrăţisând cu foc spicul lui de floare


Din păcate această cetate a căzut pradă ignoranţei şi răuvoitorilor.Unii şi-au făcut garduri cu piatra din cetate iar alţii au arat pur şi simplu pe o parte a cetăţii.Ce era cândva în picioare,a fost demolat...


 Singurii paznici ai acestei cetăţi sunt guşterii care mişună peste tot











Cetatea Ibida încă aşteaptă să fie dezgropată de sub movila mare de pământ.Nu se ştie cât de mult vom aştepta şi noi să o vedem în toată măreţia ei (sper să apuc ziua aceea!)







Iată şi traseul făcut!

Am plecat din aceste locuri încărcate de frumos cu speranţa că mă voi reântoarce aici.Poate data viitoare voi admira Cetatea Ibida în toată măreţia ei...Aici pe aceste locuri dobrogene se află trei comori:
Unica mânăstire de rit vechi din lume,frumuseţea pădurilor de pe Dealul Camen şi cea mai mare cetate romano-bizantină din Dobrogea care încă mai aşteaptă să fie scoasă la lumină.

Un alt hoinar prin Dobrogea,mi-a dat o veste bună spunând că se lucrează la Cetatea Ibida.
Până data viitoare s-auzim de BINE!
Foto şi text: ~Ishtar~

9 comentarii:

  1. Mă bucur că ţi-a plăcut Fluturaşule :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @67udnas

    Desigur Sandu,doar ai fost pe acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. cite comori din acestea zac parasite si uitate. mi-ai facut o surpriza cu informatiile despre cetatea aceasta - chiar nu stiam de ea. cat despre ziua in care vom vedea istoria pretuita in tara asta - vom astepta mult si bine. si in piatra neamt sunt ruine ale unei cetati dacice, dar prefer sa le stiu acoperite cu pamint, decat dezgropate si devalizate. au stat -ruinele -o perioade de timp la lumina pina cand s-o constata sa zidurile ajunsesera la jumatate din cauza celor care lua piatra pentru case si garduri. din pacate.
    o zi buna sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ pharaonx

    De curând am fost într-o mică plimbare pe la vecinii noştrii bulgari...M-au impresionat întrun mod plăcut cum au ei grijă de ruinele lor.Până şi o mică pietricică care are valoare istorică,este pusă în valoare la ei,e măturat bine locul fără mizerii împrejur,îi pun şi un reflector dacă ai chef să o vezi şi pe timp de noapte,bine păzită să nu cumva să o fure cineva şi îţi iau bani pentru asta!La noi...nu sunt fonduri pentru aşa ceva,aşa că mai bine ruinele noastre care sunt mult mai spectaculaose decât ale vecinilor,zac sub pământ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu demult,la tv. a fost o emisiune despre parcarea care sa construit la cetatea Sarmizegetusa Regia şi de treptele făcute de nişte drumari anonimi,pentru a urca mai uşor un deal. Bineînţeles treptele au fost construite din pietrele cetăţii. Urmează Retezatul,la Vf.Omu se poate ajunge cu maşina şi în curând o să vedem o şosea Balea Lac-Vf.Moldoveanu. Despre ruine numai de bine !

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu este singura manastire de rit vechi din lume,mai este si una la CASLITA,in TULCEA pe partea stanga cand iesi din oras.Poate sa dat in folosinta dupa ce ai publicat

    RăspundețiȘtergere

Zi dacă ţi-a plăcut :)

Interzisa copierea textelor si a imaginilor de pe acest site!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...