Bine ai venit pe Blog Dobrogean!
"În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul -iar apoi întreaga mea fiinţă- s-a întors de fiecare dată în Dobrogea, la praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă.
Dobrogea! Dobrogea! Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână"
Geo Bogza

Persoane interesate

Cred că nu mai este nevoie să vă spun că toate imaginile şi textele de pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite decât cu acordul în scris al acestuia,conform Legii nr.8/1996.
Mulţumesc!

marți, 23 august 2011

Comorile ascunse ale Dobrogei ~ part.II ~ Başpunar şi Valea Secretă

Continui cu micul meu periplu dobrogean.De data asta vă duc să vedeţi un sătuc vechi de ruşi haholi apoi ne plimbăm un pic pe o cărare secretă din pădure...
Satul Fântâna Mare şi Valea Secretă
La aproape 1 km de ieşirea din localitatea Ciucurova,se află drumul spre satul Fântâna Mare.Drumul spre acest sat "taie" Dealul Ciucurova (315 m) prin pădurea lui deasă de  stejar.







 Satul Fântâna Mare din judeţul Tulcea, este amplasat pe o vale, între Dealul Ciucurova şi Dealul Ciolpan (374 m) iar prin mijlocul localităţii curge duios râul Slava.În trecut cerchezii,în jurul anului 1870, au întemeiat pe acest loc aşezarea Teke.Mai târziu,după emigrarea cerchezilor în Turcia,locul a fost luat de ruşii,aşa-zis "haholi" veniţi din Crimeea care au rămas în acest sat.Românii care erau aici,în majoritatea lor ciobani s-au căsătorit cu rusoaicele fiind de aceeaşi credinţă ortodoxă.


Vechiul nume al satului este de origine turcă,Başpânar care înseamnă "fântâna mare" de aici păstrându-se numele actual.Turcii au dat numele localităţii astfel,pentru că în trecut aici era o mare cişmea care capta apa râului Slava.


Satul are şanse reduse de dezvoltare.Cei care au rămas aici,mai mult bătrânii se ocupă cu agricultura.Multe gospodării sunt părăsite,tinerii preferând să plece în alte locuri mai favorabile.Plimbarea pe uliţe te face să crezi că vizitezi un muzeu al satului în aer liber.






Cişmeaua nu mai există,pe locul ei a fost construită această "hardughie",un fel de staţie de pompare a apei, de către cei de la Apele Teritoriale.






Casele sunt construite în stil caracteristic lipovenesc,în alb şi albastru,cu ferestre la stradă şi acoperişuri cu dantelării de lemn.





 Surpriza mea a fost să văd că un autocar plin cu turişti bulgari vizitau şi ei satul











La ieşirea din sat,se află un drum forestier care străbate pădurea şi iese undeva pe lângă mânăstirea Uspenia de lângă localitatea Slava Rusă.Acest drum este denumit de localnici "Valea Secretă".Se spune că în trecut,haiducii străbăteau acest drum până la tabăra lor de la Camena.În valea aceasta se află şi Rezervaţia de liliac Fântâna Mare care se întinde pe o suprafaţă de 0,13 ha.Specia aceasta de liliac Syringa Vulgaris,are caracter de raritate şi unicitate în judeţul Tulcea,tufele de liliac având înălţimi de 5 m şi buchetul de floare de 60 de cm.



Au stat frumos la poză    :)

Pădurea este deasă şi este srăbătută de mici pârâiaşe care se varsă în râul Slava


Peste tot în această pădure este plin de flori şi gâze


O ciupercuţă "velurată"
O floare de Leurdă,care are miros specific de usturoi.I se mai spune şi Usturoi de pădure sau Ceapa Vrăjitoarelor.

Flori albastre de Mărgeluşe

Aici,la rădăcina de copac,pârâiaşul cade într-o mică cascadă

Un adevărat "cartier" de cuiburi de viespe

Pădurea răsună de ciripit de păsărele iar în aer se simte mireasmă de liliac înflorit
Tufa aceasta de ciulini s-a luat la întrecere cu înălţimea pomilor din jurul ei,oricum,avea peste 2m în înălţime

Şi iată că am dat peste un pâlc de liliac înflorit,cam trecut,dar florile încă răspândeau în jur parfumul lor





Suave Zambile de pădure
Frumosele flori de Iarba Ciutei




Paşii făcuţi prin această pădure minunată,cu parfum de liliac înflorit,în ciripit de păsărele şi susur de izvoare,este o adevărată "ambrozie" pentru suflet.
Soarele ne vestea că ziua se apropie de sfârşit,apunând încet peste dealuri



Plimbarea pin satul Başpunar şi în Valea Secretă a fost minunată.Noi ne-am reâncărcat bateriile prin aceste locuri pline de frumuseţe,o frumuseţe deosebită cum numai pe plaiuri dobrogene o întâlneşti.
Până data viitoare să auzim de bine!
Foto şi text: ISHTAR

31 de comentarii:

  1. urmarind cu mare drag aceasta calatorie ma gandeam ce oare as putea sa spun eu, ca un comentariu ... pana la urma am gasit: "sunt mut de admiratie!!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Dobrogea -cel mai frumos tinut din Romania... Nu ai cum sa nu o iubesti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deosebita prezentarea; am trecut de multe ori pe langa "Slavele" dar nu am intrat asa departe... Superb!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Fly

    Eşti tare drăguţ :)
    Înseamnă că ţi-a plăcut şi plimbarea aceasta,deci pregăteşte-te pentru următoarea ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Harry

    Bine ai venit! :)
    Îţi dau dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Georgeta
    Mulţumesc frumos :)
    Data viitoare când mai treci pe lângă "Slave" şi ai timp,nu rata o mică plimbare prin împrejurimi.
    Îmbrăţişări calde mai din vest.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa prezentare in imagini si nu numai! Multumesc pt. aceste frumuseti Dobrogene... Te imbratisez cu drag! ;

    RăspundețiȘtergere
  8. O prezentare asa cum ne-am obisnuit deja, exceptionala! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Florena
    Şi eu îţi mulţumesc mult draga mea :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ IceBox
    Mulţumesc mult Gabriel :)
    Multe salutări mai din vest!

    RăspundețiȘtergere
  11. satul meu minunat.revin aici de fiecare data cand am ocazia!aici m-am nsacut si am crescut...insa spre rusinea mea nu am stiut de rezervatia de liliac. unde o gasim? pe drumul spre manastirea Uspenia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit pe aici Corina :)Mă bucur că ai regăsit în imagini satul pe care îl iubeşti.Rezervaţia de liliac se află în Valea Secretă în drum spre mânăstire.Fiind din partea locului trebuie să ştii cam pe ce drum se află :)

      Ștergere
    2. Pe locul vechiului cimitir turcesc ?!

      Ștergere
    3. Nu am văzut nicio cruce turcească pe acolo. Oricum, rezervaţia de liliac se află destul de departe de sat.

      Ștergere
    4. crucile turcesti erau ca niste borne de piatra eu am 55 de ani si pe vremea cind eu eram copl erau .Eram copil si umblam PRIN PADURE ,DOAMNE ACUM CIND MA GINDESC MA INGROZESC PE UNDE UMBLAM EU ,putea sa mi-se intimple ceva si parinti sa nu ne gaseasca.am colindat padurea aia in lug si-n lat .De la minastirea Ustenia si pna la Topologu la anteana aia,la Pandele asa ii spunea.

      Ștergere
  12. Bunica mea este din acest sat.Are niste povesti minunate despre aceste locuri!Se zice ca primavara,dupa ploi(intr-o anumita zona a padurii unde se zice ca este o groapa comuna din cel de-al doilea razboi mondial), copiii trimisi in padure cu turme de oi gaseau ramasite de oase umane, iar locul unde se stia ca este groapa aceea comuna mirosea a mir :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit Blu Papillon! Povestea cu groapa nu prea mi se pare minunată până în punctul cu mirul :D Fiecare loc şi sat are câte o poveste,imporatant este să o crezi :)

      Ștergere
  13. Frumos sat,frumoase locuri,este satul in care am crescut si pe care nu l-am vazut de 10 ani ,,,ce va pot spune...? De nu ca satul natal este ceva aparte pentru inima mea si oricata singuratate a fi an acest sat... minunatele locuri ,aierul bogat in oxigen,amintirile...si copilaria...nu sant de gasit cel putin pentru mine an alte parti...!MULTUMESC..din suflet pentru aceste imagini...!...Aurelian..din FANTANA MARE..!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurelian,mă bucur că imaginile mele ţi-au trezit amintiri plăcute :)

      Ștergere
  14. Salut!
    Deci daca am inteles bine ai plecat din Fantana Mare spre manastirea Uspenia. Deci este pana in manastire! Ai idee cam la cati km de Fantana este padurea? Sau o localizare GPS? Se poate ajunge apoi la manastire?

    Stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut @iordachec!
      Da,ai înţeles bine: am străbătut satul de la un cap la altul.
      În schimb nu am înţeles eu cam ce întrebi tu despre pădure.Satul este înconjurat de pădure iar până la mânăstirea Uspenia e cale lungă frate!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  15. Eu am copilarit in aceste zone si va pot spune ca este locul potrivit pentru ati incarca bateriile, este o zona izolata in care nu te poti plictisi si te rupi total de realitate si intri intr-un basm...poate deveni locul de suflet a multora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, într-adevăr este o zonă frumoasă şi liniştită :)

      Ștergere
  16. Si eu am bunici in Fantana Mare, Este locul unde am copilarit si unde mi-am petrecut vacantele de vara. Nicaieri in lume nu m-am odihnit mai bine decat acolo. Ma duc acolo cu drag de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  17. ma numesc Cabason Ioana (numele de fata Stoica Ioana ) si sunt din Fintina Mare Jud . TULCEA.Am vazut toate fotografiile din sat si am vazut si casa noastra unde am copilarit .E SATUL MEU DRAG UNDE am copilarit .

    RăspundețiȘtergere
  18. superb..cu prima ocazie vreau sa merg acolo..

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu sunt din zona si recomand tuturor sa incerce sa faca un traseu cu bicla pe urmatorul itinerariu. Sat Fantana MARE-Manastire Uspenia, Camena urcare apoi catre Mina Altin-Tepe, peste deal catre Stejaru...pe sosea apoi catre Vasile Alecsandri, trecem prin acest sat si apoi pe sosea pana la prima padure care se afla pe dreapta( rezervatie naturala/arie protejata) apoi dreapta prin padure pe drumul ce duce catre Fantana Mare|( atentie la coborare, destul de puternica, sa aveti frane bune). Gasiti aici ceva mai multe poze
    de pe traseu https://www.facebook.com/jonny.jon.3154/media_set?set=a.151157068250097.33563.100000674152375&type=3

    RăspundețiȘtergere
  20. Excelenta prezentare a localității Baspunar-Fintina mare. Duminică plecam pe aceste meleaguri,la mormîntul bunicului meu! Plecam cu mare emoție ! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Zi dacă ţi-a plăcut :)

Interzisa copierea textelor si a imaginilor de pe acest site!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...