Bine ai venit pe Blog Dobrogean!
"În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul -iar apoi întreaga mea fiinţă- s-a întors de fiecare dată în Dobrogea, la praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă.
Dobrogea! Dobrogea! Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână"
Geo Bogza

Persoane interesate

Cred că nu mai este nevoie să vă spun că toate imaginile şi textele de pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite decât cu acordul în scris al acestuia,conform Legii nr.8/1996.
Mulţumesc!

marți, 15 martie 2011

Primăvara în Valea Fagilor ~06 Martie 2011~



Am zis: "Hai la pădure să vedem ghioceii!" Zis şi făcut.Am ales să mergem pe Valea Fagilor care este situată tot în Parcul Naţional munţii Măcinului.Începe de la ieşirea din localitatea Nifon şi se termină la câţiva km de intrarea în localitatea Luncaviţa pe drumul naţional 222 A.Am luat-o pe ruta Hârşova-Topolog,iar de la ieşirea din pădurea Topolog,am făcut la stânga spre localitatea Horia.Din localitatea Horia se face la stânga pe DN 222 A care cam lasă de dorit,are muuulte gropi în asfalt.Dar cu puţină răbdare şi cu dat mărunţel din buze,ajungi cu bine unde îţi propui.Aşa că nimeni şi nimic(doar echipaje radar de poliţie rutieră) nu ne-a stat în cale pentru a face această plimbărică.Şi iată ce am pozat!
Mai întâi ne-au ieşit în cale mieluţii de primăvară

Trecem şi pe lângă lacul Horia
Admirăm de aici dealul Consul cu ai lui 333 m
Spre Nifon
Lăsăm şi Nifon în urmă
Şi intrăm în Valea Fagilor

Valea Fagilor este una dintre cele mai vechi rezervaţii naturale din Dobrogea şi reprezintă o relicvă a codrilor seculari care acopereau ţinutul dobrogean.Numai aici cresc fagii dobrogeni (Fagus taurica) cu înălţimi şi diametru impresionabile.Aceste păduri din munţii Măcinului au o biodiversitate bogată şi unică în lume care include un amestec de ecosisteme complexe forestiere de stepă şi silvostepă.

Şi găsim ghioceii :)!!!



Aceştia sunt renumiţii ghiocei dobrogeni ~Galanthus plicatus~ o specie protejată la noi în Dobrogea  şi care se întâlneşte numai în nordul Dobrogei,în Republica Moldova şi în Crimeea.Se deosebeşte de celelalte specii de ghiocei că are mai multe pete verzi la baza sepalelor interne pliate în lung şi prin parfumul deosebit pe care îl are.
Am găsit şi aceste ciupercuţe(urechiuşe)~Sarcoscypha coccinea~ despre care am aflat că sunt comestibile.



Valea este străbătută de multe pârâiaşe
Am găsit urme de lăbuţe în zăpadă aproape de pârâiaş

Mi-a plăcut această "dantelărie"

De aici se poate face traseul "Dealul cu drum" şi citim şi câteva reguli de vizitare.

Spre "Dealul cu drum"
Noi o ţinem la stânga spre Luncaviţa

Am văzut câteva căprioare,dar au fugit speriate şi nu am putut să le fac poză.M-am mulţumit doar cu hrănitoarea lor :)
Şi tot pe drum
Care se prezintă cam aşa.

Loc de popas
Pe aici poţi merge pe traseul ăsta

Spre cantonul silvic Cetăţuia


La Scapeţi
Nouă ne-a plăcut această plimbare,mai puţin drumul cu "gropiţe".Pozele nu sunt cine ştie ce,dar schimbarea pe care o aduce primăvara în pădure ne-a făcut mult bine şi mai ales că am văzut ghioceii!Promit să mai revin pe aici,când totul va fi mai verde.
~Va urma~
Foto şi text ~ISHTAR~                              
 

10 comentarii:

  1. Frumoasa prezentare! Abia astept sa vad si fotografii mai...verzi! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Îţi mulţumesc mult Cristi.Cât de curând o să vin şi cu ceva "verzituri" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aha! Vreau si eu sa fac drumul in aprilie, dar cu bicicleta. Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care bat Dobogrea in lung si-n lat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit Andrei :)Dobrogea e un ţinut tare frumos.Spor la pedalat şi plimbare plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  5. Din ce parte atacati Dobrogea? Din interior, TL? :) Nu de alta dar vad bannerul cu Reprezint Dobrogea. Eu in putinele dati cand mai am ocazia, vin de peste garla de la GL.

    Zi-mi o chestie, mi se pare mie sau e un pic asfaltat drumul Luncavita-Nifon? Cam pana unde?

    PS: N-am cum sa ma semnez cu link insa vad ca ai blogul meu in lista :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragă Andrei,atacul îl plănuiesc mereu din interiorul Dobrogei,dar nu din Tl...te las să ghiceşti!Drumul Nifon-Luncaviţa este tot asfaltat,de la un capăt la altul...cu mici gropiţe :)dar se circulă pe el şi cu 4 sau cu 2 roţi,sau cu 2 picioare,cum vrei!
    PS:te mai aştept! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Aaaa, auzisem eu de ceva miscari de trupe in direrctia asfaltarii dar nu stiam ca au si reusit. Negresit cand ajung pe la GL ajung si pe acolo.

    Ah, vad numar de CT la masina :) Nu e departicel sa vii pana la Macin? Adica by all means, do it, respect ca faceti asta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu e chiar atât de departe de zona asta Andrei.O să refac şi eu acest traseu mai prin aprilie,cine ştie poate dam nas în nas pe acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ishtarule, m-ai pacalit, ala nu e asfalt. E asfalt de la luncavita la scapeti (ma rog ceva mai sus, acolo unde se desprinde drmul spre tutuiatul, dupa aia drul de pamant cu criblura pa la nifon. Nu-i vorba, l-am parcurs lejer. Imediat c scot pozele povestesc si traseul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu ţi-am spus Andrei,cum că e asfaltat cu mici gropiţe :)Abia aştept să-mi povesteşti!

    RăspundețiȘtergere

Zi dacă ţi-a plăcut :)

Interzisa copierea textelor si a imaginilor de pe acest site!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...