Bine ai venit pe Blog Dobrogean!
"În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul -iar apoi întreaga mea fiinţă- s-a întors de fiecare dată în Dobrogea, la praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă.
Dobrogea! Dobrogea! Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână"
Geo Bogza

Persoane interesate

Cred că nu mai este nevoie să vă spun că toate imaginile şi textele de pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite decât cu acordul în scris al acestuia,conform Legii nr.8/1996.
Mulţumesc!

marți, 19 iulie 2011

Serbare câmpenească la Izvorul Tămăduirii

În fiecare an, în ziua sfântă de Izvorul Tămăduirii, dobrogenii din partea locului merg la slujba religioasă ce se ţine la mânăstirea Sfânta Cruce-Izvorul Tămăduirii, apoi petrec cu voie bună chiar lângă izvor. Izvorul Tămăduirii sau Fântâniţa cum i se mai spune din bătrâni, este o zi de mare sărbătoare religioasă pentru cei de religie ortodoxă. Se spune că din lacrimile Maicii Domnului picate pe pământ, au răsărit izvoare făcătoare de minuni şi cine bea apă şi se spală la aceste izvoare, mai ales în această zi, se tămăduieşte de orice boală este cuprins. Izvoarele şi fântânile amenajate în această zi, nu vor seca niciodată.
 Vremea din ziua aceea nu a fost tocmai frumoasă,norii gri au acoperit cerul şi a început să plouă mărunţel.
Mica biserică a mânăstirii a fost neâncăpătoare pentru toată lumea venită.După terminarea slujbei, fiecare şi-a luat apă sfinţită pentru acasă.

 Cei care nu au mai apucat să îşi ia apă sfinţită din butoaie, s-au mulţumit cu cea de la pompă că şi aceea era sfinţită.
 Unii au preferat masa de hram a mânăstirii, alţii micii şi fripturile din târgInteresante socluri pentru stupi...
Tradiţia de a se face târg pe locul acesta e foarte veche. În perioada medievală aici se organizau serbări câmpeneşti într-un stil aparte, adaptat tradiţiei epocii respective la o dată fixă din an. Mai târziu această serbare, a continuat să se facă chiar în ziua de Izvorul Tămăduirii când cei de religie ortodoxă sărbătoresc miracolul izvorului tămăduitor. Înainte aici se aduceau şi animale din ogradă, capre, oi, vaci şi cai pentru a fi stropite cu apă sfinţită, iar fetele se întâlneau cu feciorii buni de însurătoare.
 Fiecare a venit cu ce a putut, cu maşina, cu scuterul sau cu căruţa.

 Mulţi au urcat până sus la izvor să-şi ia apă sfinţită de acolo.
Şi unii au urcat chiar până sus la Cruce.
Alţii au adunat ceva verdeaţă pentru animale... Zmeul ăsta mi-a plăcut  :)


 Hmmmm...
 Tradiţia se ţine încă. Până când?...nu se ştie!

Ploaia ne-a gonit pe toţi repejor spre casă, altfel petrecerea ar fi continuat până târziu în noapte.


 Şi plouă...
 Şi tot plouă...

Până data viitoare s-auzim de bine!
 Foto şi text ~Ishtar~

6 comentarii:

 1. Musai sa merg si eu pe acolo ca-i tare fain, da' cand nu o fi asa multa lume. Daca ingaduie Dumnezeu poate la toamna fac un drum de Colilia si trec si pe acolo!
  salutari calde din Apuseni!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. @Fly
  Lume multă găseşti aici doar o dată pe an,în ziua de Izvorul Tămăduirii.Altfel,e pustiu mai tot timpul anului.Bag seamă că ţi-a plăcut mult la Colilia :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Hola, bellísimas letras desnudan este precioso blog,si te va la palabra elegida, la poesía, te invito a mi casa,es,
  http://ligerodeequipaje1875.blogspot.com/
  gracias, buen lunes, besos nómadas..

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Don Vito Andolina
  Gracias por su visita y la apreciación :)
  Abrazos desde Rumania,Ishtar.

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumos reportaj!

  ...dar trebuie sa remarc faptul ca reusim, de fiecare data, sa facem dintr-o sarbatoare crestina un balci (mici, zmee, palarii si alte maruntisuri).

  RăspundețiȘtergere
 6. @ Claudia
  Mulţumesc :)
  ...pentru unii oameni din zona aceea,din nişte sate uitate de Dumnezeu,târgul ăsta lor li se pare ceva foarte frumos aşa cum pentru unii distracţia înseamnă Prater spre ex.Salutări!

  RăspundețiȘtergere

Zi dacă ţi-a plăcut :)

Interzisa copierea textelor si a imaginilor de pe acest site!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...