Bine ai venit pe Blog Dobrogean!
"În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul -iar apoi întreaga mea fiinţă- s-a întors de fiecare dată în Dobrogea, la praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă.
Dobrogea! Dobrogea! Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână"
Geo Bogza

Persoane interesate

Cred că nu mai este nevoie să vă spun că toate imaginile şi textele de pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite decât cu acordul în scris al acestuia,conform Legii nr.8/1996.
Mulţumesc!

joi, 7 aprilie 2011

Prin Valea Teilor ~02.Aprilie 2011~

Am plecat din nou la drum,de data asta spre Tulcea,făcând un "mic" ocol prin Valea Teilor şi pe la mânăstirea Cocoşu.Vremea nu a fost deloc drăguţă cu noi în acea zi.La Topolog ne-a întâmpinat o ceaţă groasă care s-a întins cât a putut ea de mult până spre Horia.De la localitatea Horia,ceaţa chipurile s-a mai risipit,dar cerul era plin de nori şi "adia" un vânticel tâios din nord.De la intersecţia cu comuna Izvoarele,chiar aproape de dragul meu munte Consul,am facut la stânga pe drumul 229 spre localităţile Alba,Valea Teilor şi Niculiţel.Şi iată cum am pornit noi în această aventură...
Drumul spre localitatea Alba
În spatele nostru muntele Consul învăluit în ceaţă
Spre Alba
Numele acestui sat ar deriva tot de la o denumire turcească,Akkadân adică femeia albă.Este situat pe valea pârâului Alba, între dealurile Caracuş 244 m şi Muchia Lungă care are 228 m.Pe timpuri,în acest sat se practica olăritul,acum singura sursă de venituri fiind cea a agriculturii.
Între localităţile Alba şi Valea Teilor sunt aproape 6 km.Drumul trece printr-o pădure,am oprit puţin aici pentru câteva poze.
O cişmea dobrogeană
Pădurea are un covoraş de flori
Au înflorit brebeneii     :)


Şi  Păscuţa sau Floarea Paştelui galbenă,Floarea Vântului (Anemone ranunculoides).În tradiţia noastră populară,aceste flori au putere protectoare împotriva spiritelor rele.Numele de Floarea Paştelui vine probabil de la perioada ei de înflorire,primăvara niciodată mai înainte de 15 martie şi nici mai târziu de 10 mai.Înainte această floare folosea la vopsitul ouălor.


O urzicuţă care m-a "atenţionat" cu prezenţa ei la mână
Vineţica sau Suliman(Ajuga genevensis)
Pe aici,şi-a făcut albie pârăiaşul Alba


Noi mergem mai departe spre localitatea Valea Teilor

Intrare în localitatea Valea Teilor.De aici poţi opri motorul maşinii şi te poţi duce la vaaaaleee...dar mare atenţie la gropane!O altă denumire a acestei localităţi ar fi Meidanchioi,tot nume turcesc care ar însemna satul cu maidan.Este străbătut de pârâul Lodzova,un alt afluent al râului Taiţa şi pârâiaşul Valea Teilor.Localitatea se află situată între dealurile Trestenic 354 m,dealul Mare 317 m,în partea estică iar în vest se află dealul Boclugea cu 411 m ai săi.Această zonă este acoperită în mare parte de păduri şi podgorii mari de viţă-de-vie.Am aflat că aici ar fi o moară acţionată hidraulic.Vizita la această moară,o las pe data viitore.
Şi iată ce ne urează primăria şi cum se prezintă drumul,un adevărat off road
Drumul lasă de dorit,sunt porţiuni mari în care mergi numai cu viteza a-I-a şi cu mari şanse de a da cu eşapamentul de caldarâm.Nu ne-am speriat,am mers încet (cu dat mărunţel din buze) că nu ne grăbea nimeni...
Ne-a întrecut în viteză o căruţă..Morala:nu te uita în spate,că cineva ţi-o poate lua înainte!
Apoi dăm de o altă pădure
Pădurea de tei de pe Valea Teilor


Un mugure ud de tei
Am făcut câţiva paşi şi pe aici
"In ză ud"...pădurea e udă rău că se pornise o ploaie mărunţică...
Şi... acel miros inegalabil al miresmelor din pădure şi al ploii de primăvară...




Un con de molid
O floare de licheni
O scorbură înfrumuseţată
Şi marele meu noroc din ziua aceea!Spun asta pentru că eu niciodată nu pot face poze la păsărele.Nu le am şi gata!Pozele astea le-am făcut cu respiraţia aproape reţinută,să nu cumva să alung această păsărică.Ne-am tratat cu o mare curiozitate una pe cealaltă.Am gugălit pe net şi am aflat că este un măcăleandru (Erithacus rubecula). Îmi este tare dragă că a stat frumos la poză  :)


După ce i-am mulţumit frumos,lăsându-i o feliuţă de pâine,am purces din nou la drum.
Calitate extra buşteanul ăsta  :D)))
În vârful ăla de pom,un huhurez sau o ciuvică.Spun asta,deoarece prin binoclul din dotare se vedea mai bine decât prin aparatul foto.


Şi corni înfloriţi


Ciulini uituci

Aici trecem peste o râpă
Şi mergem mai departe
O ramură cu frunze uituce
Drumul e prost şi vremea e ...cum vrea ea
Şi dăm în mijlocul drumului peste o mică scaldă ad-hoc de cinteze.Pozele le-am făcut din maşină,prin parbriz.Nu am vrut să le sperii cu zgomotul făcut de portiera maşinii,aşa că am stat cuminţi în maşină cu motorul oprit şi am admirat aceste frumuseţi înaripate.

De aici începe drumul care urcă şi coboară spre localitatea Niculiţel

Şi pădurea de la Niculiţel este inflorită,cu ghiocei,viorele,brebenei...



Releul de la Niculiţel şi un şoim ce îi dădea târcoale

Şi intrarea în localitatea Niculiţel
De aici,din centrul localităţii Niculiţel am făcut la stânga pe o străduţă spre mânăstirea Cocoşu.Vremea s-a îndreptat frumos când am ajuns noi la mânăstire.Dar despre asta vă voi povesti în capitolul următor.Am făcut o plimbare cu încetinitorul prin această vale,datorită drumului foarte prost dar nouă ne-a plăcut aşa "la pas" pe patru roţi.Zona aceasta este superbă,mai ales că nu prea e colindată de om.Pe tot drumul care duce de la localitatea Alba la Niculiţel,ne-am întâlnit doar cu două maşini şi vreo două căruţe,sau poate că şi vremea nu era bună de colindat..Oricum,am zis că mă voi reântoarce pe această vale pe timp mai frumos şi pregătită sufleteşte pentru a lua din nou la pas acest drum teribil de prost,dar pădurile şi văile cu pârâiaşe de aici sunt tare frumoase,pitoreşti.Eu zic că dragostea pe care o ai faţă de natură nu te împiedică să petreci puţin timp cu ea,să pleci hai-hui indiferent de vremea de afară.Şi ceaţa sau ploaia au farmecul lor...
~Va Urma~
foto şi text:~ISHTAR~

19 comentarii:

  1. Super, super, super! Foto, descrierile, pofta de viata.
    Nu te mai plange de calitatea drumurilor, ele ne mai protejeaza natura salbatica de invazia bemveurilor ;). Glumesc, dar multe locuri frumoase au ramas inca nealterate datorita lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase incursiuni in natura.Atentie la oprit motorul in panta ,depinde de tipul masinii se poate bloca directia,eu propun numai scoaterea din viteza dar numai pe timp uscat ca sa tina frina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Drumul ala e teroare, l-am facut de mai multe ori si chiar si cu bicicleta gropile sunt prea multe ca sa le ocolesti. Cat despre depasit de caruta, tocmai voiam sa observ ca acolo a fost singurul loc in care am fost depasit de o caruta in viata mea, dar se pare ca nu sunt singur. A da, imediat inainte sa inceapa coborarea spre Niculitel e un drum la stanga prin padure, vreo 200 de metri sa zic, pana la releu si la monument. Sunt si caini ;i uneori stupi de albine dar privelistea merita - imagini de cand am fost eu pe acolo acum aproape 2 ani: http://www.miscellanea.ro/2009/07/niculitel.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Îţi mulţumesc frumos Marius,dar dacă o iei şi tu pe drumul ăsta,sigur o să-ţi placă(şi o să dai mărunţel din buze)priveliştea este deosebită şi maaare dreptate îţi dau când spui de "bemveuri" că alea sigur veneau cu portbagajul plin de bere,grătaruri şi cred că nu mai puteai auzi ciripitul păsărelelor,de manele...Poate ştiu ce ştiu ei,ăia de la drumuri de nu repară această şosea ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai venit Florea Mircea Ion!Ştiu că este foarte periculos să opreşti motorul şi să te dai pe "derdeluş".Eu doar am scos-o din viteză şi am mers aşa până în mijlocul satului(nu era nimeni pe drum).Şoseaua e în pantă lină şi am vrut să văz cam cât se poate coborâ aşa,la vale.Mulţam' de sfat şi te mai aştept :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulţumesc frumos Georgeta.Şi ceaţa are farmecul ei,nu-i aşa?Dar sper ca data viitoare,când mă voi reântoarce prin acele locuri,să am noroc de vreme frumoasă.Salutări :)!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulţumesc Fluturaşule :)!Mă bucură vizita ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Andrei,eu recunosc că am mai fost depăşită de căruţe şi prin alte locuri.Dacă ştii cum arată porţiunea aia de "drum naţonal" de la Enisala la Sălcioara şi nu numai pe acolo.Dobrogea are multe drumuri din astea "off road" care fac parte din farmecul ei ca să zic aşa.Drumul ăla spre releul de la Niculiţel îl ştiu şi mai este unul care o ia prin pădure.Priveliştea e minunată de sus,am mai fost acolo,dar de data asta,din cauza ploii nu am putut merge până sus la releu.O las pe data viitoare :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Superba plimbare! Si pozele asemenea chiar daca nu te-a ajutat prea mult vremea! Abia astept continuarea...banuiesc ca abia acum urmeaza sa ne surprinzi cu adevarat! ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoasa plimbare, dar rodnica. Faine cadre si peisaje. Candva, parca in alta viata, am fost si eu pe la Niculitel in drum spre Murfatlar ;) ...era in excursia de studii...lung drum dar s-a meritat. Ce baita au tras baietii, ehe....ce vremuri...

    RăspundețiȘtergere
  11. erata : bauta au trag baietii, nu baita :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Super si tura asta!
    Saptamana viitoare ajung si eu ... cel putin la Colilia si imprejurimi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Wonderful images. Very, very beautiful :D

    www.mycameraslens.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Cine ştie Pozaru',poate reuşesc eu să te surprind cumva cu ceva,vreodată ;)Merci fain de vizită şi aprecierea foto,mai ales.Sunt doar o amatoare în ale fotografiei,dar mă străduiesc.Salutări şi s-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eeehhh April,draga mea...îmi amintesc şi eu cu nostalgie de unele vremuri din astea,când eram mai tineri şi mai...sprinţari :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Îţi mulţumesc tare mult Fly :)
    La mânăstirea Colilia e tare frumos,dar ai grijă la drumul care duce până acolo.Nu este chiar atât de bun.Ultima dată când am fost pe acolo,au pus nişte piatră pe drumul care duce la mânăstire,dar cu ploile din ultima vreme...Oricum,îţi urez plimbare cât mai plăcută şi s-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Thank you very much Through The Lens,for your visit and kind appreciation.All the best,Ishtar :)

    RăspundețiȘtergere

Zi dacă ţi-a plăcut :)

Interzisa copierea textelor si a imaginilor de pe acest site!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...